Contenuto principale della pagina Menu di navigazione Modulo di ricerca su uniPi

Sustainable development and climate change

Conferenza internazionale con Piergiorgio Odifreddi a 30 anni dalla laurea HC a Lester R. Brown

data 19 Ottobre 2022 - 20 Ottobre 2022  |  luogo Aula Magna del Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali Universita' degli studi di Pisa Facolta di Agraria, Via del Borghetto, 80, 56124 Pisa PI, Italia
  • Condividi l'articolo su Facebook
  • Condividi su Twitter

agricolturalargo.jpgMercoledì 19 e giovedì 20 presso l'Aula Magna del Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Agro-ambientali avrà luogo il convegno internazionale dal titolo "Sustainable development and climate change: 30 years after the HC degree in agricultural sciences to Lester Russel Brown". Introduce e coordina Piergiorgio Odifreddi.
L'evento è gratuito e aperto al pubblico.

Gli obiettivi che il progetto si propone sono:
a) informare: ampliando la conoscenza dei risultati scientifici ottenuti sui temi prioritari già indicati da Lester Brown nel 1991: scarsità dei terreni e delle risorse idriche, necessità di nuove tecnologie produttive (intensificazione sostenibile), tutela della risorsa suolo per il ruolo svolto nelle produzioni.
b) coinvolgere: la partecipazione al Convegno aumenterà la consapevolezza, così da sviluppare opinioni, convinzioni, accrescere l’interesse;
c) motivare: la conoscenza e la consapevolezza saranno la base per la modifica di comportamenti e atteggiamenti.

Partecipa online

Programma

Mercoledì 19 ottobre

 

08.45
Registration of participants

09.15
Institutional greetings

09.30
Introduction and welcome to the freshmen and inauguration of the new degree course “Sustainable agricultural systems”
Marcello Mele, Director Department of Agricultural Sciences, Food and Environment, University of Pisa

09.45
Lester Russel Brown, a Scientist well ahead of his time
Amedeo Alpi, Vice-President, Accademia dei Georgofili, Florence

10.15
A critical reassessment of the Lectio magistralis delivered by Lester Russel Brown
Gianluca Brunori, University of Pisa

10.45
Coffee break

11.15
How culture and context affect transformative change
Jessica Duncan, Wageningen University & Research, ND

11.30
How can we measure transformative change in agriculture?
Anne Mottet, FAO, Rome

12.00
Smart agriculture for sustainable agriculture
John J. Couture, Purdue University, West Lafayette

12.30
Q&A

13.00
Lunch time - buffet

15.00
Speech by Lester R. Brown, the founder of the Worldwatch Institute, 30 years after the HC degree in Agricultural Sciences conferred by the University of Pisa (to be confirmed)

15.15
New genetic technologies for sustainable agriculture
Michele Morgante, University of Udine

15.45
Towards a climate smart livestock farming
Giuseppe Pulina, University of Sassari

16.15
Q&A and conclusive remarks


Giovedì 20 ottobre

The young scientists of the Department of Agricultural Sciences, Food and Environment of the University of Pisa present their research activity on environmental sustainability, green and digital transition, and European Green Deal (20 minutes each). Reports will be published after peer review in an indexed international journal

9.00
Lorenzo Cotrozzi
Opening and greetings.

9.10
Giovanni Benelli (Event Chairperson)
Introduction to the Lester Russell Brown Conference.

9.15
Daniele Antichi, Silvia Tavarini
Cropping system diversification for climate change adaptation and mitigation.

9.45
Sabrina Arcuri
The Long-term vision for rural areas: contributions from H2020 SHERPA and H2020 DESIRA projects.

10.00
Martina Puccinelli
Plant Factory with artificial light: pros and cons.

10.15
Alberto Vangelisti
Genes induced by arbuscular symbiosis allow to overcome phosphorus deficiency in soilless grown lettuce plants.

10.30
Lorenzo Gagliardi
Small autonomous machines for sustainable soil management in vegetable crops and orchards.

10.45
Coffee break

11.15
Renato Ricciardi
Pheromone mating disruption: a modern sustainable approach for vine pests.

11.30
Claudia Pisuttu
A sustainable approach to counteract the invasiveness of Ailanthus altissima: biocontrol with Verticillium dahliae.

11.45
Marco Santin
The chemical side of sustainability: the contribution of the agricultural chemistry team of DAFE for a greener future.

12.00
Gergely Ujvári
Soil microbiota as drivers of sustainable crop production.

12.15
Giulia Foggi
Dietary strategies aiming to reduce the environmental impact of ruminants.

12.30
Ermes Lo Piccolo
Ancient apple cultivars from Casentino (Italy): rediscovering a reservoir of healthy compounds.

12.45
Marco Landi
Conclusive remarks.

13.00
Light lunch

Partecipa online

2022-10-19 08:45:00
2022-10-20 18:00:00

Questo sito utilizza solo cookie tecnici, propri e di terze parti, per il corretto funzionamento delle pagine web e per il miglioramento dei servizi. Se vuoi saperne di più, consulta l'informativa